In Bangalore, There As A Zero-Waste Office.

Advertisements

Sayee was an outstanding student, Deodhar. “green,” “sustainable” and ‘eco-friendly’ in its architect’s knees were more than just buzz words. “Defenders have imprinted on me the concept of environmental contexts,” she says. “My profession has become a slogan for a more sustainable future.”

The preceding job of Deodhar needed a 40-minute commute from her home every day. Deodhar purchased in South Bangalore a 70 ft X 40 ft plot of land so that she and her husband could both have an office because of a shortage of space in the house. “Yoga, dance, music, art and carpentry and other activities could be at their disposal for our teenagers.

Advertisements

” Obviously, at the junction of work and play the design had to be. All-day long, more than half of the plot shadowed by a large tree on the southern side of the barren site. “The design and the orientation of spaces are influenced by the micro, macro and site climate.”

Exterior

The brick structure has a short track from the porch to an open porch with blue tiles on the floor. This entrance has a very low ceiling that gives a great deal of space.

Advertisements

Interior

The central atrial works as a light well and gives the surrounding areas a soft but pervasive radiance. The blue tile floor from a distance gives the impression of a calm water body, while a neutral grey appears in the area surrounding it. This central area is surrounded by open-plan rooms which, as necessary, can be integrated or used as individual areas. No cladding is made, and no attempt is made to hide the “bones” of the structure. The lack of decoration, crude areas, unadulterated aesthetics, practical furnishings and decorative lack create an industrial feeling in the area.

Staircase

The upper floors on one side of the atrium are led by a staircase without wood padlocks and no risers.

Form and guidance structure

“The areas around the central north-south longitudinal axis are mirrored by reference to ‘The Tree,'” explains Deodhar. The studies and working areas for diffuse light are oriented to the north. The cupboard and bathrooms are uninhabitable to the southwest. In line with the way of the sun, the east and west projections are carefully planned. “We create larger overhangs on the southwest facade to reduce direct heat gains. Solar panels, pergolas and landscape protection against heat gathering is used.


Written By Mahak Jain | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

Advertisements

Start typing and press Enter to search