Westridge Residence Representing Exceptional Sustainability

The Westridge Residence is a perfect example of how great design can be combined with exceptional sustainability. The design-build project, which was created for a family of four, concentrates on two compact structures: a main house and a detached garage with a guest apartment, which are joined by a rebar trellis suspended in a natural catenary curve. The home was created to enable and encourage happy living, with the goal of creating a location where daily life revolves around interaction with the outside.

Location Of The Site Contributing To The Residence

Westridge Residence / Miró Rivera Architects,Courtesy of Miró Rivera Architects

The residence, which is located on the flattest part of a wooded, sloping property, is bathed in natural light and has a sense of openness. Large windows in every room, a covered open-air deck on the upper floor, and a huge outdoor deck bordered by the pool and lawn were all built to have a unique connection to the outdoors.

The main house has an open living/dining/kitchen room on the ground floor, as well as a master suite. The side of the house facing the deck may be totally opened up to the outdoors thanks to full-height sliding doors in the open living space and a revolving, hanging fireplace. Two bedrooms, a playroom with a kitchenette, a small media room, exercise/meditation area (convertible to another bedroom), and an open-air balcony with views over the sloping property are on the second floor, accessible by a canary wood staircase. The tall ceilings generated by the curving roofline allowed for the installation of a tiny loft space in one of the children’s bedrooms, which was accessed by a ladder.

Interiors And Other Features Beautifying The House

Westridge Residence / Miró Rivera Architects,Courtesy of Miró Rivera Architects

The detached guest home serves as an example of how auxiliary dwelling units (ADUs) can be smoothly integrated into site planning and architectural design. An open-air carport, workshop, and storageroom are located on the bottom floor. A weathered steel staircase with Ipei treads leads to a guest apartment with a bathroom and kitchenette. The unit’s mechanical system is independent from the main house, which means it uses less energy when it’s not in use. An Ipei deck connects the two structures, which runs parallel to a 40-foot-long swimming pool.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You