André Luís Coiffeur Beauty Salon

Sidell Pakravan Architects thought they had a clear concept of a predominantly internal scope when they started renovating a nearly empty 1970s office building in the California suburb of Danville. The proposal called for minor external improvements, such as toning down or removing some of the most unappealing aspects, new paint, and plantings. Instead, they discovered a collaborative journey with a forward-thinking Building Department and a daring client that resulted in a radical design that has revolutionised the building’s worth as well as the suburban corner lot on which it rests.

Contemporary Style Of Design

801 San Ramon Valley / Sidell Pakravan Architects,© Bruce Damonte

The Architects anticipated that Danville would require more components to harmonise with the gold rush vernacular architecture common in the area during the first Design Review Board meeting. Surprisingly, the board challenged the Architects and the owner to redesign the building in a more contemporary style that would fit within the city’s surroundings while also standing out.

The client agreed to participate. The structure was completely transformed, giving it a new identity. It was formerly a drab, unused construction. The design plan included a new enclosure for the existing structure as well as a powerful volumetric statement that was attentive to the materials, history, and environment.

Representation Of Growth In The Structure

801 San Ramon Valley / Sidell Pakravan Architects,© Bruce Damonte

The design strategy adds another dimension to Danville’s “San Francisco Stick” architectural history as a study in the physical layers of the building exterior. The late-nineteenth-century San Francisco Stick style used simple wood strips to embellish structures dominated by rectangular bay windows. Although the style is well-known for its ornamental features, it is best understood as a result of the time’s wood technology. The style represents the type of wood milled during a period of fast growth because it used a readily available material in a simple decorative method that allowed for a lot of variability. This design was created with a curiosity in how wood technology might nurture an aesthetic language.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You