Hand & Flower Pub By Paul Murphy Architects

The Paul Murphy group of Architects (PMA) carefully repaired and enlarged the former Hand and Flower tavern on the Kings Road. This has helped to create a new high-quality, mixed-use development that, in its own tiny way, mends the street pattern. PMA inherited an existing consent for the site on the corner of Kings Road and Edith Grove, and planning permission had also been granted for the redevelopment of a nearby site immediately to the rear of the site, allowing the adjacent developments to collectively contribute to a successful piece of city repair.

Redevelopment And Advances At The Hand & Flower Pub

Hand & Flower / Paul Murphy Architects | ArchDaily

The surrounding region is also changing dramatically, with the former 16-acre Gas Works site close to the south being redeveloped by St William/the Berkeley Group and the National Grid to produce 1800 new houses, dubbed Kings Road Park, and set to open in 2022. PMA was entrusted with refining the initial design to provide a better mix of units, more spacious living spaces, and additional amenity space, in order to improve a permitted scheme for the site. The previous building’s front was preserved, but the inside plan was substantially altered, resulting in five new apartments with retail space on the ground floor and basement levels.

The building’s form is highly influenced by its immediate surroundings, and the design emphasises the interaction of old and new. While the original structure has been meticulously maintained, the new addition is motivated by the site’s unique characteristics in order to provide high-quality residential space and informs an intentional duality in the treatment of the front and back.

Street Patterns And Reforms

Hand & Flower / Paul Murphy Architects | ArchDaily

The original street pattern’s canted site geometry informs the plan’s tapering building form, with a magnificent new brick façade recreating the street edge. In section, the design adapts to its surroundings and the planning requirement to minimise the extension’s influence on other properties. As a result, the back façade is faceted, resulting in stepped roof terraces. A glass link connects the old and modern, which is enclosed by a new timber-clad steel stair that winds its way up the structure.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You