Igreja Velha Palace Complex Of Its Features

The Igreja Velha Palace, built in 1881 in Vermoim – Vila Nova de Famalico, was the residence of an important farm for many decades, baroque style with two castellated towers and an associated chapel, the neo-gothic style S. Francisco de Assis chapel. This project faced numerous obstacles in terms of structural and functional elements due to the introduction of numerous expansions and volumetries that stripped the complex of its features.

Structure’s Restricting Components And Respecting Alignments

Igreja Velha Palace / Visioarq Arquitectos,© Fernando Guerra |  FG+SG

The intervention asserted the set’s value through volumetric and spatial recovery, as well as the repair of deteriorated structural elements and the imbalances established during its history. The enlargement of the palace, with a new volume erected to accommodate events in addition to the palace’s use, was also a stated goal for this project. Because of the difficult recovery requirements that included the new volume, the preservation of this property implanted in the local cultural environment was conceivable. As a result, this emerges, welcomed by the previous structure’s restricting components, respecting alignments, supporting and reinforcing the pedestrian axis that runs through the palace’s heart.

The old/new contrast was established by the use of a mix of local and more modern materials, as well as unique construction procedures, while keeping the landscape’s chromatic and volumetric balance. The granite, wood, and concrete, as well as the COR-TEN steel that covers much of the building, encapsulate the concept inspired by the historic local granaries.

The granary is a traditional rural structure, typically made of stone and wood, that serves the dual purpose of drying maize through side fissures while also sheltering it from rats through ground elevation. They can be found across mainland Portugal, particularly in the north, and are of ethnographic and tourism interest. Large windows express the indoor/outdoor link without jeopardising the building’s energy efficiency. The slatted wood – echoing the local granaries – as well as the asymmetric flap in two planes, which delimits the entry of the event buildings in a transition between the interior and the exterior, were incorporated in this context.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You