Stanford Mid-Century Modern Remodel Addition

The current owners purchased the Roger Lee-designed home in almost-original condition, as the previous owners chose to put off most maintenance improvements over the years. The clients were able to see past the old materials and finishes, single-paned glass, and uninsulated walls, and they contacted Klopf Architecture to help them extend and remodel the entire house, making it a home that the family could settle into and enjoy for years to come.

Inspiration From The 1960s Lifestyle

Stanford Mid-Century Modern Remodel Addition  / Klopf Architecture,© Mariko Reed

The client’s admiration for mid-century modern architecture, as well as the fact that the house was declared historical, made it critical that the new designs were in line with Lee’s original objective. Klopf Architecture was glad to comply with the Stanford Real Estate Office’s demanding design assessment in order to protect the community’s integrity, which Klopf Architecture was happy to do with their updated designs.

The house was sized to the 1960s lifestyle, where rooms were smaller and vistas were limited and tightly boxed, as was the case with many early mid-century modern residences. The original conditions dictated how the four-person family would update the home and make it more comfortable for their modern lifestyle. Klopf designed a complete gut remodel as well as a substantial expansion to bring the house into the twenty-first century and offer the necessary living space for the client’s family. The newly extended house added around 1,100 square feet to create an airy, pleasant, and family-friendly home that takes full advantage of the stunning southwestern views that stretch out to the hills beyond.

Substantial Expansion At The House

Stanford Mid-Century Modern Remodel Addition  / Klopf Architecture,© Mariko Reed

Because a damaged swimming pool was an eyesore that took up the entirety of the backyard landscape, it was one of the first things to be removed during the renovation. The family asked Outer Space Landscape Architects for a mix of calm outside patio spaces that would gradually integrate into the native landscape, extending their views outward toward the natural greenery of the trees beyond their property. Filling in the old pool was a clever idea to open up the living area. The house was built to take advantage of the vistas, but the original architecture only gave the initial homeowners a peek of the scenery outside.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You