Port Phillip Estate Winery Adding Diversity

The vineyards, Westernport Bay, and Bass Strait are all visible from Port Phillip Estate Winery’s undulating position. The building unfurls across the land, spiralling out of the earth and slowly rising to form a 100m long wall with one opening, located just below a crest. This abstract, sculptural design hides most of the building’s mass and different programmes, making a bold and uncomplicated statement to the public.

Large Ceremonial Staircase And Diverse Functions

Port Phillip Estate Winery / Wood/Marsh,© Earl Carter

The main entrance pierces the thick Western-oriented rammed earth wall, revealing a stunning view over the coastal vineyard and the surrounding environment. A spacious restaurant and cellar door is nestled between the walls and the spanning timber-lined ceiling, taking full use of the view.

A large ceremonial staircase descends down past the Port Phillip Estate offices and into the building’s underbelly, which houses cutting-edge winemaking equipment. A cathedral undercroft is reminiscent of an oval-shaped wine barrel storage room with a radiating coffered ceiling. Six luxurious lodging apartments with own decks and magnificent views are located directly beneath the restaurant. The program’s layering allows the building’s three diverse functions to be housed together while remaining private.

Water Quality And Facilities At Disposal

Port Phillip Estate Winery / Wood/Marsh,© Earl Carter

The rammed-earth outside walls and broad eaves provide great insulation while shielding interior rooms from the afternoon sun. Energy loss is reduced throughout the build thanks to double glazing. The museum’s wine cellar and barrel room are 7.5 metres underground, creating a natural cellar with perfect humidity and temperature for wine storage. All of these technologies limit temperature variations, minimising the need for mechanical heating and cooling. Solar panels heat water and regulate temperature, while low-energy LED lighting is used throughout, decreasing energy use by about 80%.

Water is in short supply with over half of the property covered in vines. Because the winery is not connected to the public water supply, all of the water utilised comes from harvesting. Black water is converted to grade A water for irrigation and restrooms at an integrated water reclaiming plant. After being filtered, storm water is channelled through reed beds for additional filtering before being trapped in a dam and used for irrigation. All rainwater from the roof is collected, filtered, and UV-treated before being used for showers and drinking throughout the facility. These activities are part of Wood Marsh’s continuous environmental responsibility concept.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You