RCR House By Visioarq Arquitectos Creating Distinct Interactions

Casa RCR – a sanctuary located in a residential section of Anadia, in central Portugal – is notable for its light, closeness, equilibrium, and contemplation of the outside spaces. This exercise in balancing and volume distribution created places that could be fully experienced, some of which were more private and intimate, while others were more open to the outside, all while keeping the intimate and refuge-like character of the space.

Distinct Interior-Exterior Interactions At The RCR House

RCR House / Visioarq Arquitectos,© Fernando Guerra | FG+SG

The coordination of two overlapping and perpendicular spaces created different visual relationships between empty and full spaces, light and dark caused by shadow play, private and semi-private areas, and the view of the surrounding Serra do Caramulo in the background, in addition to creating a unique spatial dynamic. Garden, BBQ area, living and dining room with strong connection to the outside, sanitary facilities, kitchen, three bedrooms, office, and garage are all part of the functional scheme. A linear staircase next to the office is illuminated by a skylight, which also illuminates the inside of the home on the upper floor as well as the office/library, which benefits from a double-height ceiling and a visual contact with the outdoor garden.

The rooms are designed to generate consistent and distinct interior-exterior interactions, with light entering where the two merge. In a building that projects to the front of the lower floor limit, the bedrooms on the first storey overlook the scenery featuring Serra do Caramulo. As seen in the bedrooms, which have slatted side openings and metal shutters that filter the light without blocking the view of the surrounding environment from the interior, natural light is a continual presence.

Wooden Slat Pathways And Pine Bark

RCR House / Visioarq Arquitectos,© Fernando Guerra | FG+SG

Large sheets of black lacquered matt glass in the upper structure of the bedrooms, as well as walls lined with lacquered aluminium slats on the ground floor and in the structure containing the office, create a great colour contrast, reinforce the horizontal shapes, and reduce the apparent volumetric weight. The living room at the back of the house is spread out over a single ground floor, covered by an exposed concrete slab and wood beam stereotomy created by the pairing of pine formwork, which seeks to introduce a nod to nature in a purely contemporary material, thus creating a poetic relationship with the outdoor gardens, which are occasionally divided by wooden slat pathways and pine bark.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You