Shanghai Yangpu Riverfront Power Station

The project is located east of the Shanghai Yangpu Bridge, which is part of the Yangpu Riverfront’s south section. This area was once known as the “Yangshupu Industrial Belt,” a large industrial agglomeration south of Yangshupu Road and close to the Huangpu River, stretching from Qinhuangdao Road to Liping Road in the east. It stretches from west to east and includes the Power Station Auxiliary West Building, the National Cotton No. 9 Factory, the Power Station Auxiliary East Building, the Shanghai Soap Factory, the Yangshupu Coal Yard, and the Gasworks. It has a shoreline of about 1.2 kilometres and covers an area of around 150,000 square metres. Shanghai’s industrial zone along the riverside runs for tens of miles and is the home of modern industry.

Authenticity Of The Industrial Docks

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects,walls and landscape. Image © Fangfang Tian

Since 2018, three independent firms, Atelier Z+, Atelier Liu Yuyang Architects, and Atelier Deshaus, have been invited to participate in the preliminary planning and concept of the Yangpu riverfront public space, following the completion of the Pudong Minsheng Wharf Reconnection project. In addition, a cluster-based joint working group led by Atelier Z+ was formed to finish the entire process design and section area deep design. It aspires to achieve little intervention and low-impact development in the end.

The authenticity of industrial docks is preserved to the greatest extent possible with minimal personal intervention. Atelier Liu Yuyang Architects is in charge of the deep design and construction coordination of the region of Yangpu riverside Power Station Auxiliary East Building, in addition to the general planning and connecting design.

Power Station Auxiliary Equipment

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects,aerial night view. Image © Fangfang Tian

The Shanghai Power Station Auxiliary Equipment Works East Building used to be located here. By using the concept of low disruption, the design attempts to conserve the site’s wildness, freshness, nature, and downshifting character. The original camphor trees have been preserved, and one of the former warehouses has been converted into an open Symbiosis Pavilion. The design also incorporates a system of pedestrian and cycling trails, which pays homage to the site’s historical texture. Garden of Vestige, Meadow in Succession, and Eco Pond are freshly constructed elements that are developed by old relics, while the canal and structure remain as the landscape’s backbone.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You