The Austin By Edmonds + Lee Architects

The Austin is designed to fit into its trendy industrial neighbourhood, which includes a century-old oyster bar and a new-school barbershop that attracts hipsters and old-timers alike. It is built on the site of a former auto-body shop at Pine and Polk streets. Inside, architects Edmonds + Lee introduced the architectural idea of California Organic Modernism, weaving a carefully responsive interior design throughout the project’s architectural bones.

The Automotive History Of The Place

The Austin / Edmonds + Lee Architects,© Matthew Millman

The lobby/lounge is intended to be a place to work and relax, with comfortable seating, music, and a front desk that serves as a concierge, accepts lunch deliveries, and keeps beverages on hand. The space is saturated with rich, enveloping gold tones, which are accented by slim planks of white oak slats arranged in a quick staccato that disappear into the ceiling, a graceful move accentuated by the gentle glow of cove lighting.

The decorative metal surrounding the fireplace recalls the automotive history of this particular city parcel while also reflecting the room’s colours back onto itself. The mail room features cove lighting used to frame the striking matte black mailboxes that follow the walls like a ribbon, the keyholes transformed against that backdrop into a graphic element all their own. A soaring soft white ceiling serves as a focal point.

The Heavy Concrete Columns At The Residences

The Austin / Edmonds + Lee Architects,© Matthew Millman

The residences, which open up with a bright colour palette and expansive, arresting views, provide a graceful and cosy counterpoint to the bold public areas. The building’s 100 residences have an open-plan design, with kitchens designed for entertaining and bathrooms with floating vanities. The heavy concrete columns that serve as interior structural support also serve as a visual and spatial element in the homes, hinting at programme separations while drawing all attention to the expansive city views just beyond them. The use of a warm, neutral palette here allows the light to take centre stage as it moves across the room throughout the day.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You