Vila Taguai By Cristina Xavier Arquitetura

The residential project, which consists of eight wooden houses and is located 22 kilometres from the city centre of So Paulo, was created as a creative alternative, creating new living spaces among the greenery of the city’s suburbs. The site is nestled within lush flora on a 35 percent slope facing East, and the implantation attempted to preserve the natural landscape as much as possible. The eight residences are raised above ground level to create terrace gardens. The trees have been saved, and new ones will be planted to help the natural vegetation thrive. Cobblestones are used to finish the road network, which maintains soil permeability. Through the utilisation of terraces and pedestrian pathways, private areas are combined with common ones — a vast garden.

Natural Lighting And Ventilation

Vila Taguai / Cristina Xavier Arquitetura,Courtesy of Cristina Xavier - Photos of work

The structures take advantage of natural lighting and ventilation, as well as solar energy for water heating. Rainwater runoff is collected and routed to an existing stream in the area surrounding the project. Sewage and wastewater are treated in a plant on the premises before being used for restrooms and irrigation. In terms of the two major challenges of this century, energy and the environment, wood is the most effective material. Its production uses only solar energy, and maintained forests aid in the reduction of greenhouse gas emissions and the creation of high-quality jobs in rural areas, reducing migration to large cities and boosting the economic development of rural communities.

Panel System Designed For This Project

Vila Taguai / Cristina Xavier Arquitetura,© Daniel Ducci

Panels can be made in widths ranging from 20 cm to 300 cm and heights ranging from 100 cm to 550 cm using a 10 cm strip modular system. This design was created to allow for the use of small, solid wood elements while still fitting the criteria of a range of architectural designs. Each panel’s final dimensions make pre-fabrication in the workshop, storage, and transport to the job site easier.

Local labour can be swiftly taught in workshops and on-site for production and assembly, avoiding the constrictive condition that comes with a demand for skilled personnel.

The panel system designed for this project combines industrialization with flexibility, and it can be used at a range of scales and is easily adaptable to local conditions without requiring a large initial investment. Reduced environmental effect, extremely low waste production rates, low labour costs, quick building durations, and tighter budgetary control are all advantages of its utilisation.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You