In A Corbusier-Inspired Milan Flat, Color Is Used As Architecture.

Architect Betti Sperendeo turned this apartment of Milan in 1939 into a “pictorial project” for the family of her sister, using a deft and calibrated use of colour to inspire life and harmony. Le Corbusier’s 1931 colour, Polychromie Architecturale was inspired to achieve a stunning chromatic balance in the apartment areas. The sections of the eclectic house flow in each other and in a dynamic yet functional combination complement one another. Sperandeo and her guests shared their vision and now in the evening they relaxed and relaxed, was a warm, family-friendly home.

The colours alternate in the rooms and supplement the finishes and furnishings in a deliberate balance.

Sperandeo adds, “The colour placement was determined by the space itself. “I chose for instation a warm rust in a hall because for this space, which’s a transit hub, I wanted to create a sort of envelope.” The whole floor is dark wood except for the kitchen and bathrooms. This is the only relic of the old design because Sperandeo liked its contrast with the new wall colours. She was sanding the floor and was sealing it with a water-based varnish.

It was because the family, in particular the son, enjoys entertaining guests that the decision to build an extensive living room around a partitioned and not hidden kitchen was influenced. A passthrough is attached to the trapezoidal kitchen. A local craftsman, made of Black-lacquered iron and glass, built the one-of-a-kind partition. It can be fully closed, if need be, but also the living room can be opened. Both the living room and kitchen are covered by the counter.

The kitchen floor was designed on the basis of the architect’s designs, using commercially available tiles. Piero Portaluppi’s classic Milanese patterns are echoed in the pink, black, and white porcelain tiles.

The table and chairs are vintage 1960s items that have been restored and repainted black.

The chairs were reupholstered in a mustard yellow fabric, and the table’s top was replaced with an aqua-green-tinted glass top. As a strategy to create colour continuity in the whole house, Sperandeo used the bright green of the kitchenwall units in this bedroom, which also acts as headboard. The architect designed a double integrated wardrobe for space rather than a walk-in closet.


Written By Mahak Jain | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You