Norfolk Burleigh Heads
 Residential Building

The latest mixed-use residential project by Koichi Takada Architects is a sculptural and sensitive complement to its seaside location in Burleigh Heads, drawing influence from local Norfolk pines (Queensland, Australia). The responsive building’s organic, overlapping architectural curves and linear screens are based on passive design principles. The north facing 10-story structure provides 15 unique apartments, two dual level penthouses with private rooftop pools, and impressive ground floor wellbeing amenities for residents to enjoy the prime location year-round, including a gym, outdoor pool, and sauna, all designed to appreciate the 1,012 square-meter beachfront site on Goodwin Terrace at the southern end of Burleigh Heads Beach.

A Delicate Balance Of Form, Composition And Nature

Norfolk Burleigh Heads
 Residential Building / Koichi Takada Architects,© Scott Burrows

Because the development was to be built on a revered stretch of Australian coastline – an architectural landscape that had been virtually untouched for almost three decades – it was critical that it be respectful, regenerative, and in tune with the natural environment. The magnificent views up the coast and out to sea from the Southern end of Burleigh Heads Beach are framed by heritage-listed Norfolk Pine Trees, from which the project takes inspiration. Its floating balcony slabs are deliberately overlapped to provide shade to the outdoor spaces below, and sliding slatted screening, similar to how the pinecone shields the Norfolk Pine’s seeds, can be positioned for seclusion or protection from the elements.

Tapered slab edges project past glazed balustrades and the curved line of the balconies, allowing natural and ambient light to penetrate deeply into the apartments. Curved horizontal battens form the centre spine of this sculptural structure, emphasising the design’s organic appearance. They provide solitude while also acting as a sun-shading feature in the summer, while also playing to nature’s strengths by providing for unbroken ocean vistas.

An Architectural Statement Reflecting The Surrounding Natural Landscape 

Norfolk Burleigh Heads
 Residential Building / Koichi Takada Architects,© Scott Burrows

Clean lines and natural materials, inspired by the east coast of Australia, are used to create a sense of invisible architecture by framing the panoramic ocean vistas and making them backdrops to the open living areas. The apartment plans take advantage of vistas, natural light, and open plan living to maximise passive solar design and enhance beachside life. Each apartment is situated to benefit from cross ventilation and natural light, with 180-degree views of the coastline from the north facing residences. With full-height sliding doors and retractable screens, the living spaces flow out to large balconies. The top-level suites’ private domains are expansive rooftop terraces with dining and entertainment rooms, private lap pools, and a beautiful, landscaped boundary.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You