The Old Dairy By Studio Woodroffe Papa

The triangular property, which was originally an Express Dairy depot, is flanked by Grade II listed dwellings and St. Georges Gardens, a former cemetery that is now a popular public garden, and is located within the Bloomsbury Conservation Area. The goal was to create a feasible, mixed-use scheme that could offer a variety of homes and offices given the constraints of such a sensitive site, which were confined by height and on all sides.

New Developments Around The Garden

The Old Dairy / Studio Woodroffe Papa,© Tim Crocker

The scheme was designed in collaboration with the ‘Friends of St Georges Gardens,’ an active group of people who review new developments around the Gardens, to ensure that existing views to the park from adjacent properties were not obstructed, and that the quality of the garden spaces was not harmed as a result of its imposition. Camden’s Planning Committee overwhelmingly accepted the project’s planning clearance. The plan, form, and materials used were all carefully considered to achieve this.

As a consequence, the project will provide 11 flats, two townhouses, and B1 workspace in a tranquil setting. The emphasis has been on stealth from a planning standpoint. The building form tapers in plan and section to accommodate the triangle site and the tree canopies that add character to the site while also reducing the building’s impact on the Gardens. The building’s mass is broken down by the shallow-pitched roofs. The building’s ‘folded’ elevations follow the tree line, articulate the tiered residences, and bring the structure back from the park’s historic garden wall.

Existing Properties And Large Windows

The Old Dairy / Studio Woodroffe Papa,© Tim Crocker

This formal answer also finds a balance between the domestic rhythm of Regent’s Square dwellings and the old Express Dairy depot’s industrial background. Large windows are limited to the bottom floor, hidden behind the listed garden wall and therefore hidden from view of the Gardens. Narrow windows are set obliquely on the higher floors, hidden behind the trees. The depot’s gable wall is preserved at the northern boundary to guarantee that all existing properties have the same views.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You