Villa West: A Sports Complex Turned Into Luxury Living

MASA architects, a Rotterdam-based architecture firm, has transformed an abandoned 1940s sports building in Rotterdam into a modern residence with exposed brick walls and columns. The project uses the historic structure’s high ceiling and flexible layout to combine the beautiful beauty of the existing structure with modern embellishments. The original structure, which was erected in the 1940s and was never intended to be repaired, is an abandoned former wartime sports facility.

Turning A Complex Into Villa West

Villa West / MASA | ArchDaily

According to the studio, real estate developers considered demolishing it since no one could see it being used for anything worthwhile. The client, on the other hand, took a positive approach to the situation and opted to turn the “useless” structure into a private villa. With a total area of 708 square metres, the new home provides a liveable environment, posing a unique challenge and making this project a one-of-a-kind experience. The architects took advantage of the existing structure of the building and combined it with modern furniture and a new spatial design. The swimming pool and luxuriant foliage that blends in the areas are combined with breathing places.

The studio began construction by tearing down the previous structure. “An inspired moment came when the walls and ceiling were stripped clean and the raw beauty of the original materials was revealed,” MASA architects stated. “This, along with the huge space filled with light, presented a magnificent point of departure.” To visually expand the dimension and reinterpret the internal spaces, the architects reused wide spans from the sports hall in the mansion.

Interior And Designs Of The Villa

Villa West / MASA | ArchDaily

While the barrier between the inner space and the garden is purposefully blurred in order to maintain visual continuity, the windows were cut through to the ground level to create huge openings along the façade, which were originally not reaching the floor level. The deck surface of the outdoor garden extends to the internal floor level. The 4-5m tall bamboo row acts as a buffer between the property and the nearby apartment complexes. At the back of the house, there is an attractive indoor space.


Written By Ankit Lad | Subscribe To Our Telegram Channel To Get Latest Updates And Don’t Forget To Follow Our Social Media Handles Facebook Instagram LinkedIn Twitter. To Get the Latest Updates From Arco Unico

More Articles for You